22, П'ятниця - 18:09:25
Після рясних дощів як правило через декілька днів з’являються гриби. В Добропільському районі ростуть наступні їстівні гриби: маслюки, рижики, білий груздь, рядовка, опеньок літній та осінній, печериці, гриб синяк (синьо ніжка), мокруха та сироїжка. Яка ж небезпека підстерігає нас при вживанні грибів в їжу? В Україні зустрічається біля восьмидесяти видів потенційно небезпечних для здоров’я людей грибів, з яких 10-15 становлять загрозу для життя. Показник летальності серед людей, які отруїлися грибами в України становить 3,5-8,5 %. Також треба враховувати що 10% населення страдають на ідіосинкразію (непереносимістю будь яких грибів). Плодоношення отруйних грибів починається ранньою весною (строчок) і закінчується пізньою осінню (бліда поганка, мухомор, павутинник та ін.) Практично всі види отруйних грибів, які ростуть на Україні - пластинчасті (крім сатанинського, який схож на білий гриб та росте в Закарпатті). Які ж групи отруєнь грибами по впливу на організм людини розрізняють?
Клінічна картина цієї групи отруєнь характеризується наступним :
Латентний період продовжується від 3-48 годин, а при отруєні павутинником можливо 10-12 діб. Токсична речовина блідої поганки складається з двох груп токсинів – фалотоксини та аманітотоксини. Отруйність строчком складає гірометрин та гельвелова кислота (які при відварюванні грибів переходять у відвар). У павутинника - орелланін та гржималин. При відварюванні блідої поганки та павутинника токсичні речовини у відвар не переходять та не руйнуються. Провідними клінічними синдромами даної групи отруєнь є :
Синдром враження ЦНС (схвильованість, рухове занепокоєння, порушення свідомості, маячня);
- Синдром порушення кровообігу (у вигляді прогресуючої гострої серцево-судинної недостатності). 4. Гепатотропна група викликається грибом - парасолькою цегляно-червоним, коричнево-вишневим та ін. Латентний період складає 2-4 години. Провідними клінічними синдромами даної групи отруєнь є :
Інтенсивний розвиток транспорту, атомної енергетики , промисловості, хімізації сільського господарства обумовлює надходження в зовнішнє середовище різних ксенобіотиків (або токсикантів антропогенного походження). Особливу небезпеку представляє тенденція їстівних грибів до накопичення важких металів. В грибах ртуті може бути в 500 разів більше ніж в грунті під ними. В зв’язку з цим ксенобіотики легко мігрують до організму гриба і сприяють виникненню незворотних перебудов в біохімічному апараті грибів та сприяють виникненню якісно нових власних токсичних сполук. При вживанню в їжу таких грибів виникають отруєння. Так в м. Добропілля за останні 50 років до 90 % отруєнь грибами були наслідком вживання в їжу грибів з наявністю ксенобіотиків. Токсичні речовини , які утворилися в результаті взаємодії ксенобіотиків з білками грибів, надають вибіркове ураження периферичної нервової системи, клінічно проявляються у вигляді гострої вегетативної поліневропатії. Ця форма отруєнь характеризується тривалим латентним періодом (2-5 діб). Симптоми отруєння проявляються значної хворобливістю по типу гіпералгезії (болючістю кінцівок пальців рук та ніг, больові симптоми посилюються при доторканнях) впродовж 7-8 діб, болючістю суглобів. Як правило хворі вживали гриби, які збирали поблизу шосе, біля сміттєзвалищ, в лісосмугах, автозаправних станцій, териконів, промислових підприємств. Хибні уявлення про способи розпізнавання отруйних грибів.
Побуріння цибулі та часника можуть викликати як отруйні так і їстівні гриби в залежності від присутності в них фермента тіразінази.
Кип’ятіння знешкодить отруйний гриб. Отрута блідої поганки, павутинника, окремі отрути мухоморів , а також ксенобіотики, які знаходяться в грибах не розкладаються при кип’ятінні і не переходять у відвар. Джерело: сайт міста Добропілля Мітки:
|